Sīkdatņu iestatījumi
  • Cepšanai vārīšanai
    • Kārtot pēc:
  • Preču veids
  • Pieejamība
  • Rādīt
  • Preču zīme:
  • Attiestatīt visus filtrus

Cepšanai vārīšanai

Multivārāmais katls: universālais palīgs virtuvei no VDE 

Mūsdienu straujajā dzīves ritmā ikviena minūte ir no svara, īpaši, ja runa ir par maltītes pagatavošanu. VDE piedāvā plašu klāstu ar inovatīvām virtuves ierīcēm, kas ne tikai ietaupa  laiku, bet arī palīdz dažādot ēdienkarti un pagatavot veselīgas maltītes bez liekām pūlēm. Viens no šādiem neaizstājamiem palīgiem ir multivārāmais katls – daudzfunkcionāla ierīce, kas apvieno vairāku virtuves tehnikas vienību funkcijas.

Multivārāmo katlu daudzveidība un darbības princips

Multivārāmais katls ir daudzfunkcionāla virtuves ierīce, kas paredzēta dažādu ēdienu termiskai apstrādei automātiskā vai pusautomātiskā režīmā. Tā galvenā priekšrocība ir spēja apvienot vairāku citu virtuves iekārtu funkcijas, piemēram, plīts, cepeškrāsns, tvaicētāja un pat jogurta pagatavotāja iespējas. 

 

VDE klāstā pieejami dažādi multivārāmie katli, kas atšķiras pēc dizaina, izmēra, jaudas un piedāvāto programmu klāsta, sniedzot iespēju atrast katrai mājsaimniecībai piemērotāko variantu. 

Gatavošanas programmas un noderīgas funkcijas 

Moderns multivārāmais katls ir aprīkots ar mikroprocesoru, kas vada gatavošanas procesu atbilstoši izvēlētajai programmai. Lielākā daļa modeļu ir aprīkoti gan ar standarta gatavošanas režīmiem, gan papildu programmām un funkcijām. 

 

  • Vārīšana: piemērota zupām, buljoniem, putrām, ievārījumiem. Dažādi režīmi ļauj pagatavot arī, piemēram, rīsus vai griķus līdz ideālai konsistencei.

  • Cepšana: iespēja apcept produktus nelielā eļļas daudzumā vai pat cept konditorejas izstrādājumus, piemēram, kēksus vai biskvītus.

  • Sautēšana: ilgstoša produktu termiskā apstrāde zemākā temperatūrā. Ideāli piemērota gaļas, dārzeņu un pākšaugu ēdieniem.

  • Tvaicēšana: viens no veselīgākajiem ēdiena pagatavošanas veidiem, kas ļauj maksimāli saglabāt produktu uzturvērtību. Šim nolūkam komplektācijā parasti ir iekļauts speciāls ieliktnis.

  • Gatavošana zem spiediena (Pressure cooking): atsevišķi modeļi ir aprīkoti ar šo funkciju, kas ļauj pagatavot ēdienu ievērojami ātrāk, hermētiski noslēgtā vidē paaugstinot vārīšanās temperatūru. Īpaši noderīgi cietāku produktu, piemēram, gaļas vai pupiņu, gatavošanai.

  • Jogurta pagatavošana: speciāla programma, kas uztur optimālu temperatūru dabīgā jogurta fermentācijai.

  • Lēnā gatavošana (Slow cook): ēdiens tiek gatavots zemā temperatūrā vairākas stundas, rezultātā iegūstot īpaši maigu un aromātisku maltīti.

  • Atliktais starts: funkcija ļauj ieprogrammēt gatavošanas sākumu noteiktā laikā, piemēram, lai maltīte būtu gatava, atgriežoties mājās.

  • Siltuma uzturēšana: pēc gatavošanas programmas beigām ierīce automātiski uztur ēdienu siltu noteiktu laiku.

Lai šīs daudzpusīgās ierīces sniegtās priekšrocības izmantotu pilnvērtīgāk, daudzi ražotāji un lietotāji aktīvi publicē pārbaudītas multivārāmā katla receptes tiešsaistē, specializētās pavārgrāmatās un mūsdienīgās mobilajās lietotnēs. 

Kā izvēlēties piemērotāko multivārāmo katlu?

Atbilstoša multivārāmā katla izvēle ir atkarīga no individuālām vajadzībām un gatavošanas paradumiem. Rūpīgi izvērtējot savas vajadzības attiecībā uz tilpumu, funkcijām un citiem parametriem, kā arī iepazīstoties ar pieejamo informāciju un lietotāju pieredzi, ir iespējams atrast tieši to modeli, kas vislabāk atbilst individuālajām prasībām. 

Tilpums un paredzamais lietotāju skaits

Katla tilpums ir viens no primārajiem kritērijiem, un ierasti tiek norādīts litros. Nelielām mājsaimniecībām vai gadījumos, kad ierīci plānots izmantot tikai noteiktu ēdienu (piemēram, putru) pagatavošanai nelielos daudzumos, optimāls būs 3l multivārāmais katls. Ja ģimenē ir 3–4 cilvēki, optimāls būs katls ar 4–5 litru ietilpību. Savukārt lielākām ģimenēm vai tiem, kam patīk gatavot ar rezervi, ieteicams apsvērt modeļus ar 5 litru un lielāku tilpumu.

Funkciju klāsts un gatavošanas ieradumi

Pirms iegādes ir vērts apdomāt, kādi ēdieni tiek gatavoti visbiežāk un kādas funkcijas būtu patiesi noderīgas. Ja galvenokārt tiek gatavotas zupas, putras un vienkārši sautējumi, pietiks ar pamatfunkciju komplektu. 

 

Tiem, kas vēlas eksperimentēt, cept maizi, gatavot jogurtu, izmantot spiediena gatavošanas priekšrocības vai manuāli kontrolēt gatavošanas procesu (funkcija "Multicook" vai "Manual"), jāizvēlas modelis ar plašāku programmu skaitu un regulēšanas iespējām. Mūsdienīgākie multivārāmie katli ir aprīkoti ar desmit un vairāk automātiskajām programmām. Katra programma ir rūpīgi izstrādāta un optimizēta konkrēta ēdiena vai produkta pagatavošanai bez nepieciešamības manuāli regulēt laiku un temperatūru.

Jauda un energoefektivitātes apsvērumi

Ierīces jauda ietekmē tās uzsilšanas ātrumu un kopējo gatavošanas laiku. Modeļi ar lielāku jaudu, piemēram, 900W un vairāk, nodrošinās ātrāku rezultātu, kas ir īpaši svarīgi, ja laiks ir ierobežots. Tomēr jāņem vērā, ka jaudīgākas ierīces var patērēt vairāk elektroenerģijas.

Katla materiāli un ierīces kopšana

Iekšējā katla materiāls un tā pārklājuma kvalitāte būtiski ietekmē ne tikai ēdiena garšas īpašības, bet arī ierīces kalpošanas ilgumu un tās kopšanas ērtumu. Kvalitatīvs pretpiedeguma pārklājums, piemēram, daudzslāņu keramiskais vai teflona, novērsīs ēdiena piedegšanu un atvieglos trauka mazgāšanu. 

 

Ieteicams izvēlēties modeli ar izņemamu iekšējo trauku, ko var mazgāt atsevišķi, dažkārt pat trauku mazgājamajā mašīnā. Lai nesabojātu katla virsmas, iepriekš svarīgi ir iepazīties ar multivārāmā katla lietošanas instrukciju. 

Papildu ērtības un aksesuāri

Multivārāmo katlu lietošanas komfortu būtiski paaugstina dažādas pārdomātas papildu funkcijas un praktiski aksesuāri. Piemēram, informatīvs displejs ievērojami atvieglo programmu izvēli un gatavošanas procesa pārraudzību. Līdztekus tam, taimeri, tostarp praktiskā atliktā starta funkcija, un informatīvi skaņas signāli par procesa norisi nodrošina papildu ērtības un kontroli ikdienas lietošanā. 

 

Pieredzējušiem lietotājiem īpaši vērtīgi būs manuālie iestatījumi, piemēram, "Multicook" režīms. Tas nodrošina pilnīgu kontroli pār gatavošanas temperatūru un laiku, tādējādi paverot plašas iespējas kulināriem eksperimentiem un individuālu recepšu pielāgošanai. 

 

Ne mazāk būtiskas ir pārdomātas drošības funkcijas: bērnu drošības slēdzis pasargā no nejaušas ierīces aktivizēšanas, savukārt uzticama spiediena regulēšanas sistēma modeļos ar spiediena gatavošanas funkciju gādā par lietošanas drošumu.

 

Noderīgi aksesuāri, piemēram, tvaicēšanas grozs veselīgiem ēdieniem un recepšu grāmata iedvesmai, paplašina gatavošanas iespējas. Komplektācijā bieži iekļauta arī mērglāze un speciālas karotes vai lāpstiņas, kas izgatavotas no materiāliem, kuri saudzē katla iekšējā trauka pārklājumu. 

 

Tīrīšanu atvieglo pārdomāts dizains, piemēram, noņemams iekšējais vāks un kondensāta savākšanas trauciņš. Papildu priekšrocība ir iespēja atsevišķas noņemamās daļas ērti mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Dažos modeļos integrētā 3D sildīšanas tehnoloģija nodrošina vienmērīgāku produktu pagatavošanu un kvalitatīvākus rezultātus. Šādas pārdomātas detaļas un tehnoloģiskie risinājumi kopumā veicina patīkamāku, drošāku un efektīvāku ēdiena gatavošanas pieredzi.

Atsauksmju un salīdzinājumu nozīme

Pirms galīgā lēmuma pieņemšanas ieteicams izpētīt citu lietotāju pieredzi. Gan vispārīgas multivārāmo katlu atsauksmes, gan specifiskas atsauksmes par konkrētiem modeļiem var sniegt vērtīgu ieskatu par ierīces darbību praksē, tās priekšrocībām un iespējamiem trūkumiem, kas nav vienmēr acīmredzami no tehniskā apraksta. 

 

Salīdzinot dažādus modeļus, jāatceras – kas ir labs multivārāmais katls vienam lietotājam ar konkrētām vajadzībām, piemēram, lielai ģimenei vai specifisku diētu piekritējam, var nebūt ideāls citam. Tieši tādēļ ir būtiski veltīt laiku un izvērtēt, kāds ierīces tilpums būs optimāls, kuras funkcijas tiks izmantotas visbiežāk, kādi tehniskie parametri ir vissvarīgākie un kāds ir plānotais budžets. 

BUJ 

1. Kādas ir galvenās priekšrocības, lietojot multivārāmo katlu? 

Multivārāmais katls apvieno vairāku virtuves ierīču funkcijas, ietaupot vietu virtuvē un lietotāja laiku. Tas ļauj gatavot daudzveidīgus ēdienus – no zupām un putrām līdz cepešiem un desertiem – ar minimālu piepūli, turklāt daudzi modeļi piedāvā atliktā starta un siltuma uzturēšanas funkcijas.

2. Vai multivārāmajā katlā var gatavot veselīgas maltītes? 

Jā, multivārāmais katls ir lieliski piemērots veselīgu maltīšu pagatavošanai, īpaši izmantojot tvaicēšanas vai sautēšanas režīmus, kas palīdz saglabāt produktu uzturvērtību. Turklāt iespēja gatavot ar minimālu taukvielu daudzumu ir vēl viens būtisks solis ceļā uz veselīgāku ēdienkarti.

3. Cik viegli ir tīrīt multivārāmo katlu? 

Lielākajai daļai multivārāmo katlu ir izņemams iekšējais trauks ar pretpiedeguma pārklājumu, kas atvieglo tīrīšanu. Daudzus no šiem traukiem un dažus aksesuārus drīkst mazgāt arī trauku mazgājamajā mašīnā, taču vienmēr ieteicams pārbaudīt multivārāmā katla lietošanas instrukciju.

 

Lasīt vairāk