Sīkdatņu iestatījumi
<Atpakaļ uz aktualitātēm
20.10.2025

Kā plānot virtuvi ergonomiski: tavs ceļvedis pārdomātiem lēmumiem

Pārdomāts un funkcionāls virtuves plānojums ir nevis luksuss, bet gan nepieciešamība, kas būtiski ietekmē ikdienas komfortu un efektivitāti.

article

Rūpīgi apsverot katru detaļu, iespējams izveidot vidi, kurā viss ir pa rokai, kustības ir plūstošas un laiks tiek izmantots produktīvi. Par to, kā plānot virtuvi ergonomiski, lai tā kalpotu nevainojami gadiem ilgi, lasi raksta turpinājumā. 

Šajā rakstā uzzināsi:

  • Darba trīsstūra pamatprincipi: kas ir “zelta likums” virtuves plānošanā un kā to pielāgot mūsdienu vajadzībām.

  • Sadzīves tehnikas optimāls izvietojums: kur un kāpēc izvietot galvenās virtuves ierīces, lai nodrošinātu maksimālu ērtību un drošību.

  • Ilgtspējīgi un tālredzīgi risinājumi: kā izvēlēties tehniku un plānot virtuvi, domājot par nākotnes tendencēm, energoefektivitāti un personīgajām vajadzībām.

Kas ir virtuves darba trīsstūris un kāpēc tas joprojām ir aktuāls?

Virtuves darba trīsstūris ir ergonomikas pamatprincips, kas nosaka optimālu izvietojumu starp trim galvenajiem darba centriem – izlietni, plīti un ledusskapi. Šī koncepcija, kas izstrādāta jau teju pirms gadsimta, paredz, ka šiem trīs punktiem jāveido iedomāts trīsstūris, lai nodrošinātu minimālu un netraucētu pārvietošanos starp tiem ēdiena gatavošanas laikā. 

 

  • Ideālā gadījumā attālumam starp katru no punktiem nevajadzētu būt mazākam par 1,2 metriem un lielākam par 2,7 metriem, savukārt visu trīs malu kopsummai būtu jāiekļaujas 4 līdz 8 metru robežās.

 

Lai gan mūsdienu virtuvēs parādās arvien jaunas ierīces un to plānojumi kļūst daudzveidīgāki, darba trīsstūra pamatideja nav zaudējusi savu nozīmi. Tā palīdz nodalīt galvenās darbības zonas – pārtikas uzglabāšanu, sagatavošanu/mazgāšanu un gatavošanu. Pareizi novietots, ledusskapis un plīts veido šī trīsstūra pamatu, samazinot nevajadzīgu staigāšanu un padarot gatavošanas procesu intuitīvu un loģisku. 

 

Mūsdienās šo koncepciju bieži papildina, veidojot atsevišķas “darba stacijas” vai zonas. Piemēram, kafijas stūrītis ar kafijas automātu un piederumiem karsto dzērienu pagatavošanai vai brokastu zona. Tomēr, pat veidojot šādas papildu zonas, ir svarīgi atcerēties par galveno trīsstūri, jo tas ir pamats, kas nodrošina ergonomiskas un funkcionālas virtuves kodolu. Pārāk liels attālums radīs liekus soļus un nogurumu, savukārt pārāk mazs – radīs saspiestības sajūtu un apgrūtinās vairāku cilvēku vienlaicīgu darbošanos virtuvē.

Kāds ir optimālais sadzīves tehnikas izvietojums ergonomiskā virtuvē? 

 

Optimāls sadzīves tehnikas izvietojums balstās uz loģisku darba plūsmu un drošības apsvērumiem, katrai ierīcei atrodoties tai paredzētajā funkcionālajā zonā. Tas nozīmē, ka ierīces, kas saistītas ar pārtikas uzglabāšanu, atrodas vienkopus, gatavošanas ierīces – citur, bet uzkopšanas tehnika – vēl citā vietā. Šāda zonu plānošana ļauj izvairīties no haosa un padara virtuves lietošanu par patīkamu pieredzi, nevis šķēršļu joslu. Jautājums, kā plānot virtuvi ergonomiski, lielā mērā ir atkarīgs tieši no pareizas tehnikas izvietošanas.

Ledusskapja un saldētavas atrašanās vieta

Ledusskapji un saldētavas ir loģiski novietot virtuves ieejas tuvumā. Tas atvieglo iepirkumu maisu izkraušanu, nešķērsojot visu virtuvi. Tāpat ledusskapim jābūt ērti pieejamam no darba virsmas, kur notiek produktu sagatavošana. 

 

Svarīgi atcerēties, ka ledusskapi nevajadzētu novietot tieši blakus siltuma avotiem, piemēram, cepeškrāsnij, plītij vai radiatoriem, jo tas liks kompresoram strādāt intensīvāk, patērējot vairāk elektroenerģijas. Vienlīdz svarīgi ir nodrošināt pietiekamu telpu durvju atvēršanai, lai garantētu ērtu piekļuvi visām atvilktnēm un plauktiem, kā arī ievērot ražotāja noteikto, aptuveni 10 cm ventilācijas zonu ap ierīcēm to efektīvai darbībai.  

Gatavošanas tehnikas saderība un izvietojums

Gatavošanas jeb “karstā” zona ir virtuves darbošanās epicentrs. Plīts virsmai abās pusēs ir jāparedz karstumizturīga darba virsma vismaz 40–50 cm platumā. Tā kalpos kā droša vieta karstiem katliem, pannām un citu piederumu novietošanai. Kā jau minēts – tiešā plīts tuvumā nevajadzētu atrasties ledusskapim, jo siltums liks tam darboties pastiprinātā režīmā, palielinot elektrības patēriņu. Tāpat drošības apsvērumu dēļ nav ieteicams plīti novietot blakus izlietnei, lai izvairītos no ūdens šļakstu nokļūšanas uz sakarsētas pannas.

 

Ja cepeškrāsns nav iebūvēta zem plīts virsmas, ergonomiskākais risinājums ir to iebūvēt mēbeļu kolonnā acu augstumā. Tas novērš nepieciešamību liekties un atvieglo ēdiena ievietošanu un izņemšanu. Virs plīts virsmas obligāti jāuzstāda atbilstošas jaudas tvaika nosūcējs. Lai tas efektīvi savāktu tvaikus un smakas, tam jābūt vismaz tikpat platam kā plīts virsma, bet ideālā gadījumā – par to platākam. Optimālais attālums starp plīts virsmu un tvaika nosūcēju ir aptuveni 65–75 cm, nodrošinot labāko veiktspēju.

Trauku mazgājamā mašīna uzkopšanas zonā

Izlietne, atkritumu tvertne un trauku mazgājamā mašīna veido uzkopšanas jeb “mitro” zonu. Lai darba plūsma būtu maksimāli ērta, trauku mašīnu vislabāk novietot tieši blakus izlietnei. Tas ļauj ērti noskalot traukus un uzreiz ievietot tos mašīnā, nepieļaujot ūdens pilēšanu uz grīdas. 

 

Plānojot izvietojumu, jāņem vērā, virtuves saimnieks vai saimniece ir kreilis vai labrocis – lielākajai daļai cilvēku ir ērtāk, ja trauku mazgājamā mašīna atrodas pa labi no izlietnes. Svarīgi ir arī tuvumā paredzēt vietu trauku skapim vai atvilktnēm, lai tīro trauku izkraušana būtu ātra un parocīga.

Kā plānot virtuvi ergonomiski, domājot par nākotni un ilgtspēju?

 

Plānojot virtuvi ergonomiski ilgtermiņa perspektīvā, ir svarīgi pieņemt lēmumus, kas ne tikai atbilst pašreizējām vajadzībām, bet arī ir energoefektīvi, pielāgojami un ilgtspējīgi. Tas nozīmē investēt kvalitatīvā un pārdomātā sadzīves tehnikā, kas kalpos gadiem ilgi un pielāgosies mainīgajiem dzīves apstākļiem. 

 

Ilgtspējīga pieeja ietver ne tikai jaunu, bet arī mazlietotu, pārbaudītas kvalitātes ierīču apsvēršanu, kas var būt gan ekonomiski, gan videi draudzīgs risinājums. Domājot par nākotni, ir vērts apsvērt tehnikas izvēli ar augstu energoefektivitātes klasi. Lai gan sākotnējās izmaksas var būt nedaudz augstākas, ilgtermiņā tas atmaksāsies ar zemākiem elektrības rēķiniem. Tāpat ir svarīgi izvēlēties ierīces ar funkcijām, kas atbilst ģimenes paradumiem.  

 

Mūsdienu risinājumi piedāvā arī kompaktas ierīces, kuras var eleganti integrēt pat nelielās virtuvēs. Apsverot ergonomisku virtuves plānojumu, būtiski ir neaizmirst par apgaismojumu – gan vispārējo, gan lokālo virs darba virsmām, kas ne tikai uzlabo redzamību un drošību, bet arī veido patīkamu atmosfēru. 

Saimniecības tehnikas integrācija: atsevišķi vai virtuvē?

Domājot par ilgtermiņa ērtībām, īpaši ģimenēs, aktualizējas jautājums par veļas kopšanas tehnikas izvietojumu. Ideālais risinājums ir izveidot atsevišķu saimniecības zonu vai nišu, kas atrodas virtuves tuvumā vai saimniecības telpā. Tas ļauj nodalīt uzkopšanas un ēdiena gatavošanas zonas, nodrošinot gan higiēnu, gan akustisko komfortu. Šādā zonā var ērti izvietot gan ietilpīgu veļas mazgājamo mašīnu, gan efektīvu veļas žāvētāju.

 

Taču, ja mājokļa platība to neļauj, mūsdienīgi risinājumi piedāvā šo tehniku eleganti integrēt virtuves iekārtā. Lai netiktu bojāts virtuves kopskats, izvēloties iebūvējamo sadzīves tehniku, ierīces var pilnībā paslēpt aiz mēbeļu fasādēm. Efektīvs risinājums vietas taupīšanai ir tehnikas izvietošana vertikālā kolonnā – veļas žāvētāju novietojot virs veļas mašīnas un abus iebūvējot augstajā saimniecības skapī.

Pārdomāta virtuves tehnika – investīcija ikdienas komfortā

Galu galā, rūpīga un pārdomāta virtuves plānošana ir investīcija ne tikai nekustamajā īpašumā, bet arī savā un savas ģimenes labsajūtā un ikdienas priekā. Ja apsver, kā plānot virtuvi ergonomiski un meklē kvalitatīvu sadzīves tehniku, interneta veikals vde.lv un VDE veikali visā Latvijā piedāvā plašu jaunu un mazlietotu ierīču klāstu, ieskaitot modernus ledusskapjus, jaudīgas plītis, ekonomiskas veļas mazgājamās mašīnas un klusas trauku mazgājamās mašīnas ikvienai gaumei un budžetam. 

 

img
Kāda ir optimālā temperatūra saldētavā un kā to iestatīt?

Pareizi noregulēta saldētava ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem ne tikai pārtikas kvalitātes un uzturvērtības saglabāšanai, bet arī mājsaimniecības elektropatēriņa optimizēšanai.

img
Mikroviļņu krāsns tīrīšana – cik bieži un kā to darīt efektīvi?

Mikroviļņu krāsns ir viena no biežāk lietotajām virtuves ierīcēm, tāpēc tajā neizbēgami uzkrājas netīrumi, kas ietekmē gan higiēnu, gan ierīces darbību.

img
Kā pareizi ievietot traukus trauku mazgājamajā mašīnā: izvairies no biežākajām kļūdām

Uzzini, kā pareizi piepildīt trauku mašīnu, lai trauki vienmēr būtu nevainojami tīri. Izvairies no biežākajām kļūdām, saudzē traukus un ierīci – ieskaties!