Kāda ir optimālā temperatūra saldētavā un kā to iestatīt?
Pareizi noregulēta saldētava ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem ne tikai pārtikas kvalitātes un uzturvērtības saglabāšanai, bet arī mājsaimniecības elektropatēriņa optimizēšanai.

Lai gan var šķist, ka zemāka temperatūra vienmēr nozīmē labāku rezultātu, patiesībā pastāv konkrēts standarts, kas nodrošina ideālu līdzsvaru starp efektivitāti un produktu uzglabāšanas drošību. Šajā rakstā aplūkosim, kāda ir optimālā temperatūra saldētavā un kā to pareizi noregulēt – ar praktiskiem padomiem dalās sadzīves tehnikas veikala VDE eksperts.
Šajā rakstā uzzināsi:
-
Standarta nozīme: kāpēc tieši -18°C ir atzīta par ideālo temperatūru pārtikas sasaldēšanai un uzglabāšanai;
-
Praktiski ieteikumi: kā soli pa solim pārbaudīt un iestatīt precīzu temperatūru savā saldētavā, neatkarīgi no tās modeļa;
-
Biežākās kļūdas: kādas ir izplatītākās neprecizitātes saldētavas lietošanā un kā tās ietekmē produktu kvalitāti un elektroenerģijas rēķinus.
Kāpēc -18 °C ir optimālā temperatūra saldētavā?
Par optimālo temperatūru jebkurā mājsaimniecības saldētavā tiek uzskatīti -18 °C (Celsija grādi). Šis ir starptautiski pieņemts standarts, ko iesaka pārtikas drošības aģentūras un ražotāji visā pasaulē, jo tas nodrošina visefektīvāko pārtikas sasaldēšanu un ilgtermiņa uzglabāšanu. Šādas temperatūras izvēlei ir vairāki zinātniski pamatoti iemesli:
-
Mikroorganismu augšanas apturēšana. Pie -18 °C tiek pilnībā apturēta baktēriju, rauga un pelējuma sēnīšu vairošanās. Lai gan sasaldēšana šos mikroorganismus nenogalina, tā tos efektīvi “iemidzina”, neļaujot tiem attīstīties un kļūt par galveno pārtikas bojāšanās cēloni.
-
Enzīmu aktivitātes palēnināšana. Šī temperatūra gandrīz pilnībā aptur dabiskos enzīmu procesus, kas veicina augļu, dārzeņu un gaļas nogatavošanos un sadalīšanos. Tādējādi tiek maksimāli saglabāta produktu sākotnējā garša, tekstūra, krāsa un uzturvērtība, ieskaitot vitamīnus.
-
Kvalitātes garantija. Temperatūra, kas ir augstāka par -18 °C (piemēram, -12 °C), vairs nenodrošina tik efektīvu aizsardzību, un produktu kvalitāte, kā arī uzturvērtība laika gaitā var būtiski samazināties.
Kā pareizi iestatīt un uzturēt saldētavas temperatūru?
Pareiza temperatūras iestatīšana un uzturēšana sākas ar ierīces termostata atrašanu un noregulēšanu, kas parasti ir vai nu mehānisks slēdzis ar cipariem, vai digitāls displejs. Taču, lai nodrošinātu, ka iestatītā temperatūra atbilst reālajai, ieteicams izmantot neatkarīgu termometru, kas paredzēts zemām temperatūrām.
Lai precīzi nomērītu temperatūru, ievieto termometru saldētavā starp diviem sasalušiem produktiem un atstāj to tur uz vismaz 8-12 stundām vai uz nakti, lai tas pilnībā pielāgotos vides temperatūrai.
No rīta pārbaudi rādījumu, neatverot durvis pārāk ilgi. Ja tas atšķiras no vēlamajiem -18°C, veic nelielas korekcijas termostata iestatījumos un atkārto mērījumu pēc vairākām stundām. Ir svarīgi atcerēties, ka katra ierīce ir atšķirīga – gan moderns ledusskapis ar iebūvētu saldētavu, gan atsevišķi stāvoša saldētavas iekārta var reaģēt uz izmaiņām atšķirīgi.
Kādas ir biežāk pieļautās kļūdas un to ietekme uz saldētavas veiktspēju?
Nepareizi saldētavas lietošanas paradumi var ne tikai saīsināt produktu uzglabāšanas laiku, bet arī būtiski palielināt elektrības patēriņu. Starp izplatītākajām kļūdām, kas negatīvi ietekmē gan ierīces veiktspēju, gan elektroenerģijas patēriņu, ir:
-
Pārāk zemas temperatūras iestatīšana. Daudzi kļūdaini uzskata, ka “jo aukstāks, jo labāk”, un iestata temperatūru uz -22 °C vai pat -25 °C. Patiesībā tas nedod būtisku labumu produktu kvalitātei, bet gan palielina elektroenerģijas patēriņu par 15–25 %, jo kompresoram jāstrādā daudz intensīvāk. Papildus tam, pārmērīgs aukstums var veicināt produktu dehidratāciju jeb “saldētavas apdegumu”, kas bojā to garšu un tekstūru.
-
Neregulāra atkausēšana un tīrīšana. Ja saldētava nav aprīkota ar No Frost tehnoloģiju, uz tās sienām ar laiku veidojas ledus kārta. Šis ledus slānis ne tikai samazina uzglabāšanas vietu, bet arī darbojas kā siltumizolators, liekot dzesēšanas sistēmai strādāt ar lielāku jaudu un patērēt vairāk enerģijas, lai uzturētu optimālo temperatūru.
-
Silta vai karsta ēdiena ievietošana. Ievietojot saldētavā neatdzesētu ēdienu, ierīces iekšējā temperatūra strauji paaugstinās. Tas rada risku blakus esošajiem produktiem (tie var daļēji atkust) un liek kompresoram ilgstoši darboties ar maksimālo jaudu, lai atjaunotu nepieciešamo aukstumu, tādējādi lieki tērējot enerģiju.
-
Saldētavas pārpildīšana. Lai aukstums sadalītos vienmērīgi, saldētavā ir jānodrošina brīva gaisa cirkulācija. Pārpildot saldētavu, gaiss nevar brīvi plūst, kā rezultātā daži produkti var netikt pietiekami atdzesēti, kamēr kompresors turpina darboties pastiprinātā režīmā, cenšoties sasniegt iestatīto temperatūru.
Šie principi attiecas uz visa veida iekārtām – gan brīvi stāvošu, gan iebūvējamo saldētavu. Iegādājoties iebūvējamo sadzīves tehniku, ļoti svarīgi novērst arī uzstādīšanas kļūdas, proti – uzstādīšanas laikā nereti netiek nodrošināta pietiekama gaisa cirkulācija aiz un virs iekārtas. Tas noved pie ierīces pārkaršanas un paaugstināta elektrības patēriņa, jo kompresoram ir jādarbojas gandrīz nepārtraukti, lai kompensētu neefektīvo dzesēšanu.
-
Lai uzzinātu vairāk par to, kā pareizi lietot sadzīves tehniku, lasi arī citus izglītojošus rakstus par mājsaimniecības tēmām, kas palīdzēs uzturēt ierīču funkcionalitāti un pagarināt to kalpošanas laiku.
Atrodi savu ideālo saldētavu VDE.LV!
Ja esi secinājis, ka tava pašreizējā saldētava vairs nespēj efektīvi uzturēt optimālo temperatūru vai ir pienācis laiks to nomainīt pret modernāku un energoefektīvāku modeli, ienāc vde.lv! Mūsu veikalos visā Latvijā un internetveikalā atradīsi plašu jaunas un mazlietotas sadzīves tehnikas klāstu par izdevīgām cenām.