Sīkdatņu iestatījumi
<Atpakaļ uz aktualitātēm
14.08.2025

Kā pareizi ievietot traukus trauku mazgājamajā mašīnā: izvairies no biežākajām kļūdām

Uzzini, kā pareizi piepildīt trauku mašīnu, lai trauki vienmēr būtu nevainojami tīri. Izvairies no biežākajām kļūdām, saudzē traukus un ierīci – ieskaties!

article

Foto: freepik.com/Freepik 

 

Trauku mazgājamā mašīna ir teju neaizstājams palīgs ikvienā modernā mājsaimniecībā, kas būtiski atvieglo ikdienas soli un ļauj ietaupīt gan laiku, gan resursus. Tomēr, lai vienmēr sasniegtu nevainojami tīru rezultātu un neradītu bojājumus ne traukiem, ne pašai iekārtai, ir svarīgi izvaiarīties no biežākajām kļūdām, izkārtojot traukus trauku mazgājamajā mašīnā. Ar praktiskiem padomiem, kas soli pa solim palīdzēs izprast pareizu trauku ievietošanas secību un principus, turpinājumā dalās sadzīves tehnikas veikala VDE eksperts.

Šajā rakstā uzzināsi:

    • Sagatavošanās darbi: kā pareizi sagatavot traukus pirms ievietošanas mašīnā, nekaitējot mazgāšanas efektivitātei.

    • Trauku izkārtojums: kurā plauktā un kādā veidā vislabāk izvietot dažāda tipa traukus, lai ūdens un mazgāšanas līdzeklis tiem piekļūtu pilnvērtīgi.

    • Izplatītākās kļūdas: kādas ir biežākās kļūdas trauku ievietošanā un kā no tām izvairīties, lai paildzinātu iekārtas kalpošanas mūžu.

Vai trauki pirms ievietošanas trauku mašīnā ir jānoskalo?

Pretēji plaši izplatītam mītam, trauku iepriekšēja skalošana zem tekoša ūdens vairumā gadījumu nav nepieciešama un pat nav ieteicama. Gandrīz visi vadošie trauku mazgājamo mašīnu ražotāji un arī mazgāšanas līdzekļu eksperti ir vienisprātis – pietiek tikai ar lielāko, cieto ēdiena palieku noņemšanu un nokasīšanu miskastē.  

 

Iemesls ir pavisam vienkāršs un saistīts ar moderno tehnoloģiju attīstību. Mūsdienu mazgāšanas līdzekļu sastāvā ir aktīvi fermenti, kas ir izstrādāti, lai “pieķertos” ēdiena daļiņām un tās efektīvi sašķeltu. Ja trauki tiek rūpīgi noskaloti, šiem fermentiem nav pie kā “strādāt”, kas ne tikai samazina mazgāšanas efektivitāti, bet laika gaitā var pat veicināt duļķaina nosēduma veidošanos uz glāzēm. 

 

Turklāt daudzas modernas trauku mazgājamās mašīnas ir aprīkotas ar netīrības sensoriem. Noskalojot traukus, sensors var kļūdaini noteikt, ka trauki ir tīri, un automātiski izvēlēties īsāku vai ekonomiskāku mazgāšanas ciklu, kas nespēs tikt galā ar atlikušajiem, grūtāk notīrāmajiem traipiem.

 

  • Protams, tas nenozīmē, ka mašīnā drīkst likt traukus ar lielām, piekaltušām ēdiena atliekām. Pirms ievietošanas ir svarīgi no šķīvjiem, bļodām un katliem notīrīt visu lieko. Īpaša uzmanība jāpievērš tādiem produktiem kā sēklas, kauliņi vai makaronu gabaliņi, kas var nosprostot filtrus vai smidzinātājus. 

Kā pareizi izvietot traukus augšējā un apakšējā grozā?

Pareizs trauku izvietojums ir galvenais priekšnoteikums, lai tie pēc mazgāšanas vienmēr būtu tīri un higiēniski. Apakšējais grozs ir paredzēts lielākiem un izturīgākiem traukiem, jo tur ūdens strūkla ir visspēcīgākā, savukārt augšējais – mazākiem un trauslākiem traukiem. 

 

Lai gan šis princips ir universāls, ir vērts izpētīt sava modeļa specifiku, jo mūsdienīgākie modeļi, īpaši iebūvējamās trauku mazgājamās mašīnas, bieži vien ir aprīkotas ar īpaši pielāgojamiem groziem un nolokāmiem turētājiem specifiskiem traukiem. 

 

Foto: freepik.com/Freepik 

Apakšējais grozs

  • Šķīvji un dziļie šķīvji: jānovieto tiem paredzētajos turētājos, ar netīro pusi vērstu pret centru un nedaudz slīpi, lai ūdens varētu brīvi piekļūt un notecēt. Jāpārliecinās, ka tie nepieskaras viens otram. 

  • Katli un pannas: jāliek sānos vai aizmugurē, ar atvērto daļu uz leju vai slīpi, lai tie nebloķētu ūdens strūklas piekļuvi citiem traukiem un neaizturētu ūdeni. 

  • Lieli piederumi: piemēram, pavārnīcas un lāpstiņas, vislabāk novietot guļus augšējā grozā, bet, ja vietas nav, var likt arī apakšā gar malām, pārliecinoties, ka tie netraucē smidzinātāja rotāciju.

Augšējais grozs

  • Glāzes, krūzes un mazas bļodiņas: jānovieto ar atveri uz leju, lai tās piepildītos ar ūdeni un pēc tam pilnībā izžūtu. Jāizvairās tās likt pārāk cieši vienu pie otras, lai novērstu saskrāpēšanās risku. 

  • Plastmasas trauki: tā kā augšējā grozā sildelements atrodas tālāk, šī ir drošākā vieta plastmasas traukiem, lai tie karstuma ietekmē nedeformētos. 

  • Galda piederumi: ja ir atsevišķa augšējā paplāte piederumiem, tie jāizkārto pa vienam, lai ūdens piekļūtu katram. Ja ir groziņš apakšā – ieteicams daļu likt ar rokturiem uz leju, daļu uz augšu, lai tie nesalīp kopā. Naži drošības dēļ vienmēr jāliek ar asmeni uz leju.

No kādām kļūdām izvairīties, lai nesabojātu traukus un tehniku?

Lai gan trauku mazgājamā mašīna ir izstrādāta, lai darbotos autonomi, vairākas izplatītas kļūdas var būtiski pasliktināt tās veiktspēju. Tāpat jāņem vērā arī citas nianses, lai novērstu bojājumus gan traukiem, gan pašai ierīcei. 

 

  • Pārpildīšana: viena no biežākajām kļūdām. Pārāk cieši salikti trauki bloķē ūdens un mazgāšanas līdzekļa piekļuvi, kā rezultātā daļa no tiem paliek netīri. Labāk mazgāt divas pustukšas porcijas nekā vienu pārpildītu, kurā ūdens cirkulācija ir apgrūtināta.

  • Smidzinātāju bloķēšana: pirms katras mazgāšanas cikla uzsākšanas ir vērts pagriezt gan augšējo, gan apakšējo smidzinātāju ar roku. Tā var pārliecināties, ka to rotācijai netraucē pārāk augsts šķīvis, no groza izvirzījies katla rokturis vai liels griežamais dēlis.

  • Pārāk blīvs trauku izvietojums: vienādas formas bļodu vai karošu salikšana cieši kopā ir garantija, ka ūdens nespēs piekļūt to virsmām. Galda piederumus groziņā ieteicams sajaukt un ievietot pamīšus ar rokturiem uz augšu un uz leju, lai tie nesalīp.

  • Nepiemērotu priekšmetu mazgāšana: trauku mašīnā nedrīkst likt priekšmetus, kas nav karstumizturīgi vai var tikt bojāti ķīmijas ietekmē. Pie tādiem pieder koka dēlīši (saplaisās), čuguna pannas (rūsē) un augstvērtīgi šefpavāra naži (zaudē asumu). Tāpat jāizvairās no vara un misiņa trauku mazgāšanas, jo tie mainīs krāsu. Īpaši saudzējami ir trausli kristāla trauki un ar rokām apgleznotas vai apzeltītas servīzes. Drošības un funkcionalitātes dēļ nedrīkst mazgāt arī termokrūzes (zaudē vakuuma īpašības), plastmasu bez “Dishwasher Safe” simbola, kā arī spiediena katlu vākus, kuru vārsti var tikt bojāti.

  • Nepareizas programmas izvēle: ātrā 30 minūšu programma nav paredzēta piekaltušu katlu vai taukiem klātu pannu mazgāšanai. Katrai programmai ir savs mērķis, temperatūra un ilgums. Stipri sasmērētiem traukiem vienmēr jāizvēlas intensīvā mazgāšana, savukārt ikdienas traukiem pietiks ar “Eco” vai “Auto” režīmu.

  • Sāls un skalošanas līdzekļa nelietošana: speciālā trauku mazgājamās mašīnas sāls lietošana ir obligāta, lai novērstu kaļķakmens veidošanos gan uz traukiem, gan uz sildelementa. Savukārt skalošanas līdzeklis palīdz ūdenim vieglāk notecēt no traukiem, nodrošinot perfektu žāvēšanu bez ūdens pilienu atstātām pēdām. 

 

Foto: freepik.com/Freepik 

 

Pareiza lietošana un regulāra apkope ir atslēga, lai jebkura sadzīves tehnika kalpotu ilgi un uzticami. Tas attiecas arī uz trauku mazgājamo mašīnu. Papildus pareizai trauku ievietošanai, ne retāk kā reizi nedēļā (atkarībā no lietošanas intensitātes) jāiztīra filtri no ēdiena atliekām un jāpārbauda, vai smidzinātāju sprauslas nav aizsērējušas ar kaļķakmeni vai sīkām sēkliņām, jo tas tiešā veidā ietekmē gan mazgāšanas kvalitāti, gan sūkņa darbību.

 

Kvalitatīva sadzīves tehnika mūsdienīgai mājsaimniecībai VDE

Ja esi sapratis, ka esošā iekārta savu laiku ir nokalpojusi vai ir pienācis laiks modernizēt savu virtuvi, ieskaties mūsu plašajā sadzīves tehnikas piedāvājumā. Kvalitatīva lielā un iebūvējamā sadzīves tehnika, mazā sadzīves tehnika un citas elektroierīces pie mums iegādājies par vienmēr izdevīgām cenām. Ieskaties!

 

img
Mikroviļņu krāsns tīrīšana – cik bieži un kā to darīt efektīvi?

Pārbaudītas metodes un praktiski ieteikumi pareizai un drošai mikroviļņu krāsns tīrīšanai: cik bieži, kādus līdzekļus lietot un kā novērst smakas. Uzzini!

img
Veļas mašīnas simboli: ko katrs nozīmē?

Veļas mašīnas simbolu atšifrēšana nodrošina pareizu audumu kopšanu un resursu taupīšanu. Plašāks ceļvedis par pamata un specifiskiem apzīmējumiem ŠEIT!

img
Cepeškrāsns tīrīšana: pareizas un nepareizas metodes

Cepeškrāsns ir neaizstājama ierīce praktiski katrā mūsdienu virtuvē, un, līdzīgi kā jebkurai citai sadzīves tehnikai, arī cepeškrāsns kalpošanas laiks un funkcionalitāte ir atkarīga no regulāras un atbilstošas apkopes.